Mało kto dodaje do mizerii ten składnik, a doskonale balansuje smak. Surówka wychodzi pyszna
Mizeria króluje na naszych stołach głównie latem, gdy jest sezon na ogórki. Oczywiście można ją zrobić z ogórków sałatkowych, jednak kto raz zrobił ją z ogórków gruntowych, poczuł z pewnością różnicę. Ja uwielbiam bowiem mizerię w chrupiącej wersji, czyli nie odstawiam posolonych ogórków, by zmiękły. I tu ogórki gruntowe biją na głowę każde inne, bo są kruche i delikatne. Ta surówka z ogórków jest bardzo prosta, a smaku dodaje jej kilka składników. Po jeden z nich większość osób nie sięga, a szkoda.
Czy trzeba obierać ogórki na mizerię?
Większość osób obiera ogórki na mizerię, jednak nie jest to konieczne. Nie trzeba obierać zwłaszcza ogórków sałatkowych, które mają zazwyczaj cienką, delikatną skórkę. Ja robiąc surówkę z ogórków gruntowych zawsze je obieram, bo ich skórka jest dość twarda i często pokryta wypustkami. Z pewnością warto też obrać ogórki, które nie są bardzo świeże, a spędziły w lodówce kilka dni.
Czym doprawić mizerię?
Do doprawiania mizerii używamy zwykle soli i pieprzu. Dodają one smaku, a sól także zmiękcza plasterki ogórka. Wiele osób skrapia też ogórki octem lub sokiem z cytryny i rzeczywiście, dzięki temu dodatkowi surówka nabiera wyrazistego smaku. Jednak do mizerii warto też dodać odrobinę cukru pudru. Doskonale zbalansuje on pozostałe przyprawy i sprawi, że surówka nabierze pełnego smaku i aksamitności. Cukier puder można zastąpić zwykłym cukrem lub miodem, choć moim zdaniem cukier puder sprawdza się tu najlepiej. Wykończenie mizerii polega na wymieszaniu jej ze śmietaną lub w bardziej dietetycznej wersji z jogurtem naturalnym. Całość warto posypać jeszcze zieleniną i gotowe.
Te składniki warto dodać do mizerii
Choć mizeria to bardzo prosta surówka, nic nie stoi na przeszkodzie, by ją nieco wzbogacić, a dzięki temu ulepszyć jej smak. Idealnie pasuje do niej zielenina. Może to być posiekany koperek, szczypiorek czy nawet cebulka dymka. Jednak dobrze też sprawdzi się świeża mięta lub bazylia, które podkreślą orzeźwiający smak surówki. Do mizerii można też dodać zmiażdżony ząbek czosnku, trochę oliwy z oliwek, a z przypraw kminek czy mieloną paprykę.